Mijn persoonlijke interesses

“In Azure verschuift het werk naar het maken van ARM-templates”

Home »  Aanvragen »  B-Conn »  “In Azure verschuift het werk naar het maken van ARM-templates”

“In Azure verschuift het werk naar het maken van ARM-templates”

On juni 9, 2021, Posted by , In B-Conn, By ,,, , With Reacties uitgeschakeld voor “In Azure verschuift het werk naar het maken van ARM-templates”


Azure consultant Freek Brouwer merkt dat steeds meer bedrijven hun applicaties ontwikkelen en beheren in Azure. Omdat deze teams vaak op agile wijze opereren is het van belang een uniforme infrastructuur neer te zetten als solide basis. Op die manier wordt voorkomen dat het plat gezegd een rommeltje wordt in de cloud. Hij ziet dat zijn werk steeds meer verschuift naar het maken van ARM-templates om dit goed neer te zetten. We vragen hem over zijn ervaring.

Wat zijn eigenlijk ARM-templates?
De afkorting staat voor Azure Resource Manager. Je kunt met behulp van deze templates de infrastructuur in code definiëren (infrastructure as code). Op die manier kun je een standaard configuratie opstellen voor een project en geautomatiseerd uitrollen.

Kun je hier een voorbeeld van geven?
Tuurlijk. Met zo’n ARM-template kun een goede basis voor de IT-infrastructuur opzetten waarin policies, regels en resources worden bepaald. Je kunt daarbij ook nog zorgen dat er een aantal waarden wel gewijzigd kunnen worden, zoals de hoeveelheid storage die je nodig hebt voor je project. Je moet dus als consultant wel goed nadenken hoe zo’n template eruit moet zien. Je wilt aan de ene kant een soort standaard configuratie hebben en tegelijkertijd een stukje keuzevrijheid geven aan de gebruiker. Dat schuurt wel eens in de praktijk. Je moet proberen uniformiteit te krijgen met een klein beetje maatwerk. Maar niet te veel, anders gaat het weer ten koste van de beheersbaarheid.

Wat is daar het voordeel van?
De grote voordelen hiervan zijn uniformiteit en snelheid. De processen worden in razend tempo op telkens dezelfde wijze uitgevoerd. Het proces is geautomatiseerd en daarmee voorkom je veel (menselijke) fouten. Alles gaat zoals je het in het template hebt vastgelegd. Je kunt de template bovendien hergebruiken, zodat ook elders op dezelfde manier gewerkt wordt. Doordat dit proces geautomatiseerd is, gaat bijvoorbeeld een uitrol supersnel. Je hoeft niet zoals voorheen nog handmatig allerlei dingen bij elkaar te klikken. Dat scheelt enorm veel tijd.

Wat betekent dit voor jouw werk?
Dat is een goede vraag. Zoals ik het zie verwacht ik dat het werk van een Azure engineer veel meer bestaat uit het werken met deze templates en het aanbieden van infrastructure as code en er is een duidelijke verschuiving naar DevOps. Het traditionele beheer is verleden tijd. Ik merk al dat het beheer van een omgeving veel minder tijd in beslag neemt, omdat er al veel zaken in de cloud automatisch door Microsoft worden gedaan. Ik hoef me minder druk te maken over zaken als beschikbaarheid, patching, updates en disaster recovery. En daardoor kan ik mij meer focussen op de voor mij interessante werkzaamheden zoals deze templates ?Source link