Mijn persoonlijke interesses

“Het kan altijd sneller en beter.”

Home »  Aanvragen »  B-Conn »  “Het kan altijd sneller en beter.”

“Het kan altijd sneller en beter.”

On september 1, 2021, Posted by , In B-Conn, By , With Reacties uitgeschakeld voor “Het kan altijd sneller en beter.”


Omar Ziarmal is technisch consultant cloud & automation. Hij heeft de afgelopen jaren gezien hoe belangrijk IT is om flexibel en snel te reageren op een continu veranderende vraag in de markt. Hij heeft binnen een DevOps team bij een internationale financiële dienstverlener processen geautomatiseerd en versnelt. We vragen hem wat hij heeft zien veranderen en wat zijn verwachting is over de toekomst.

Toen en nu. Wat is het verschil?
Tegenwoordig werk je agile, waarbij je elke week in sprints iets nieuws oplevert. In het DevOps team verdeel je de werkzaamheden met elkaar. Ieder doet zijn deel en gezamenlijk los je de vraag in zo’n twee weken op. Doordat je de werkzaamheden over het team verdeelt, blijven zaken niet liggen. Dat was toen, in het waterval tijdperk, wel anders. Daar bleven geregeld vragen liggen en soms duurde het voor de klant maanden voordat iets werd opgelost. En bovendien was de oplossing dan niet meer wat de klant wilde…

Naast agile werken, wat heeft nieuwe IT-technologie veranderd?
Door de komst van public cloud en Infrastructure as Code kun je processen enorm versnellen en verbeteren. Dat neemt nu echt een enorme vlucht. Samen met collega’s hebben we in Ansible code geschreven, waardoor nu met een druk op de knop het patchen van tientallen machines automatisch, drie keer zo snel en in één keer goed gebeurt. Voorheen deed je dat handmatig per machine. Soms was je daar dan dagen mee bezig. Nu een paar uur.

Dat scheelt enorm inderdaad. Heb je nog een ander voorbeeld?
Jazeker. Ik had gezien dat het starten en beëindigen van processen binnen een applicatie veel tijd kostte, omdat er handmatig allerlei vinkjes aan- of uitgezet moesten worden. Het inloggen van de applicatie duurde daardoor erg lang. Per omgeving duurde dit maar liefst 8 minuten. Door mijn code hoef je niet in te loggen op de applicatie en de bijbehorende processen in de applicatie zelf. Als enige blijft nu over dat je in Ansible Tower met slechts één klik, het playbook start en de rest automatisch voor je wordt gedaan. Hiermee heb ik voor iedere omgeving 80% tijd bespaard.

Ben je altijd op zoek om zaken te versnellen en te verbeteren?
Jazeker. Zijn er repetitieve werkzaamheden? Hoe kan je processen automatiseren? Vervolgens een creatieve oplossing bedenken en in code vertalen. Ik vind dat echt heel leuk om te doen. Maar je moet dan wel op die manier naar de wereld kijken. Ik heb genoeg voorbeelden van mensen om mij heen gezien die het wel best vinden zoals het is. Het is volgens mij een mindset die je wel of niet hebt. Denk ik.

Wat verwacht je van de toekomst?
Er verandert nu zoveel. Echt geweldig die nieuwe mogelijkheden. Code die ik een paar maanden geleden geschreven heb, raken alweer verouderd. Met de komst van Azure, Infrastructure as Code en nieuwe technologie die er nu nog niet is, verwacht ik dat het straks nog veel sneller kan. Wat nu in 2 minuten kan, kan straks in 2 seconden.Source link